Raadslid aan het woord: Bram Schillemans
Iedere week neemt een raadslid het woord in het Nieuwsblad Heemskerk. U leest het interview ook in de laatste editie. Deze week: Bram Schillemans, GroenLinks.
Hoe is je leven veranderd sinds je raadslid bent?
"Het is vooral drukker geworden. Sinds ik raadslid ben, ben ik veel avonden van huis. Daarnaast heb ik over allerlei dingen die bij de gemeente spelen veel bijgeleerd en heb ik veel nieuwe mensen leren kennen."
Hoe kunnen inwoners van Heemskerk meer betrokken worden bij de politiek?
"Lid worden van een politieke partij. Misschien is het een saai antwoord, maar heel veel partijen zoeken naar mensen. Toen ik lid werd van GroenLinks werd er al snel contact opgenomen met de vraag of ik naar de ledenvergadering wilde komen. Het voordeel is dat je dan ook meteen kan spreken met gelijkgestemden. De rest gaat eigenlijk vanzelf. "
Wat zou je willen meegeven aan iemand die raadslid wilt worden
"Neem de sprong in het diepe. Raadslid-zijn leer je alleen door te doen dus je moet er gewoon voor gaan. Daarnaast moet je je interesses volgen. Bij ons in de fractie hebben we de dossiers verdeeld op basis van interesses, ik doe bijvoorbeeld de jeugdzorg, buurthuizen en diversiteit, en daardoor blijf je gemotiveerd om aan de slag te gaan. Ook moet je accepteren dat je eerst veel over het onderwerp moet leren, waaronder ook hoe anderen het onderwerp politiek begrijpen."
Sinds wanneer ben je raadslid en waarom besloot je je kandidaat te stellen?
"Juli 2022, na het vertrek van een ander raadslid. Ik heb best getwijfeld over mijn kandidaatstelling. Systeemverandering kan op veel manieren. Je kan bijvoorbeeld activist worden, maar er moet wel iemand in het systeem openstaan voor de kritiek van buitenaf. Toen ik me dat realiseerde, besloot ik dat ik dat wilde gaan doen. Ik wil degene zijn die het meest linkse geluid in de raad verkondigt. "
Wat in Heemskerk maakt je het meest trots?
"Trots? Ik heb niet echt de houding dat ik mensen uit andere plaatsen wil vertellen: ‘ja, maar in Heemskerk hebben we dit.’ Ik bedoel: ik kan veel positieve dingen zeggen over Heemskerk, dat is het probleem niet. Zo vind ik Heemskerk een gezellige plaats door het dorpse karakter – zelfs met de, en dat is natuurlijk vloeken in de kerk, stadse proporties. Ook vind ik de hoeveelheid groen mooi. Nu ik er zo over nadenk: misschien ben ik wel trots op de voorzieningen zoals de muziekschool en de bibliotheek. Dat zijn echt dingen waar ik voor wil blijven opkomen."
Wat is je grootste drijfveer en wat moet de gemeenteraad volgens jou in deze termijn bereikt hebben?
"Streven naar inclusie en vrijheid. Ik zou graag willen zien dat de gemeente daar ook beleid op gaat maken. Zo is er nog geen uitwerking gegeven aan het VN Verdrag-handicap. Wel zijn er al eerste stappen gezet door inclusie mee te nemen in het beleid rondom buurtwerk en het sociaal domein."
Wat vind je hier het mooiste plekje?
"Het pad achter kasteel Marquette. Tijdens het broedseizoen is het afgesloten, en momenteel al een tijdje vanwege de zomerstorm vorig jaar, dat maakt het moment dat je het pad wel weer op mag extra speciaal."
Wat vind je leuk aan de politiek?
"Ik weet niet of leuk het goede woord is, maar ik kan wel voldoening halen uit een goede discussie waarbij elke partij een duidelijke afweging geeft. Het valt niet altijd in je voordeel uit, maar het is dan wel gezegd en misschien mag het een klein zaadje zijn voor verandering later. Dat betekent trouwens niet dat ik alleen maar chagrijnig zit te zijn hoor, we kunnen het in de raad ook heel gezellig hebben! Maar dat valt, denk ik, niet per se onder Politiek met een hoofdletter P."
Wat zou je tegen de kinderen van Heemskerk willen zeggen?
"Vaak worden mensen als ze ouder worden genuanceerder. En durven ze minder te dromen van grote veranderingen. Dat is eigenlijk zonde. Daarom zou ik tegen de kinderen van Heemskerk willen zeggen: durf te blijven dromen; mag gewoon!"